MATH 095 SEC. 7.4 APPLICATION PROBLEMS

 

1)  Two numbers add to 42.  Their difference is 8.  What are the numbers?  (Ans. 25,17)

 

2)  Two numbers add to 37.  Their difference is 5.  What are the numbers?  (Ans. 16,21)

 

3)  Two numbers add to 27.  Their difference is 11.  What are the numbers?  (Ans. 19,8)

 

4)  Two numbers add to 40.  One is three times the other.  What are the numbers?

     (Ans. 10,30)

 

5)  Two numbers add to 42.  One is 6 times the other.  What are the numbers?

     (Ans. 6,36)

 

6)  Two numbers add to 63.  One is 8 times the other.  What are the numbers?

     (Ans. 7,56)

 

7)  Two numbers add to 26.  One is 4 less than the other.  What are the numbers? 

     (Ans. 15,11)

 

8)  Two numbers add to 46.  One is 8 less than the other.  What are the numbers?

     (Ans. 27,19)

 

9)  Two numbers add to 48.  One is 12 more than the other.  What are the numbers?

     (Ans. 30,18)

 

10)  Two numbers add to 22.  One is ten more than the other.  What are the numbers?

      (Ans. 6,16)

 

11)  Two numbers add to 28.  One number is 1 more than twice the other.  What are the

       numbers?  (Ans. 9,19)

 

12)  Two numbers add to 32.  One number is 8 less than 3 times the other.  What are the

       numbers?  (Ans. 10,22)

 

13)  Two numbers add to 42.  One number is 6 less than 3 times the other.  What are the

       numbers?  (Ans. 12,30)

 

14)  Two numbers add to 17.  One number is one more than 7 times the other.  What are the

       numbers?  (Ans. 2,15)

 

15)  Two numbers add to 14.  Twice the first number plus 3 times the second is 37.  What are

       the numbers?  (Ans. 5,9)

 

16)  Two numbers add to 30.  5 times the first plus twice the second number is 87.  What are

       the numbers?  (Ans. 9,21)

 

17)  Two numbers add to 18.  5 times the first minus three times the second is 2.  What are the

       numbers?  (Ans. 7,11)

 

18)  Twice a number plus 3 times a second number equals 34.  Four times the first number plus

       twice the second number is 36.  What are the numbers?  (Ans. 5,8)

 

19)  Three times a number plus twice a second number is 45.  Four times the first number minus

       twice the second number is 4.  What are the numbers?  (Ans. 7,12)

 

20)  Five times a number plus twice a second number is 83.  Ten times the first number minus

       four times the second number is 14.  What are the numbers?  (Ans. 9,19)